
آیا واکسنی برای هپاتیت C وجود دارد؟ هپاتیت C یک بیماری مزمن جدی است. بدون درمان، ممکن است به بیماری کبد مبتلا شوید. پیشگیری از هپاتیت C مهم است. درمان و مدیریت عفونت نیز مهم است. درباره تلاشهای واکسن هپاتیت C و آنچه میتوانید برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری انجام دهید، اطلاعات کسب کنید.
آیا واکسن هپاتیت C وجود دارد؟
در حال حاضر، هیچ واکسنی شما را در برابر هپاتیت C محافظت نمیکند. اما تحقیقات در حال انجام است. یک مطالعه امیدوارکننده در حال حاضر در حال بررسی یک واکسن احتمالی برای هپاتیت C و HIV است. با این حال، واکسنهایی برای سایر ویروسهای هپاتیت، از جمله هپاتیت A و هپاتیت B وجود دارد. اگر به هپاتیت C مبتلا هستید، پزشک ممکن است پیشنهاد کند که این واکسنها را دریافت کنید. دلیل این امر این است که عفونت هپاتیت A یا B میتواند منجر به عوارض بیشتر در هنگام درمان هپاتیت C شود.
پیشگیری از سایر اشکال هپاتیت به ویژه در صورتی که کبد شما از قبل آسیب دیده باشد، بسیار مهم است.
از عفونت اجتناب کنید
محققان در حال تلاش برای توسعه واکسن هستند. در عین حال، راههایی وجود دارد که میتوانید از خود در برابر ابتلا یا انتقال عفونت محافظت کنید. بهترین راه برای جلوگیری از هپاتیت C، اجتناب از فعالیتهایی است که شما را در تماس با خون فرد مبتلا به این عفونت قرار میدهد. هپاتیت C از طریق تماس با خون فرد مبتلا به هپاتیت C منتقل میشود. رایجترین روشهای قابل اعتماد انتقال عبارتند از: استفاده مشترک از سوزن یا سایر تجهیزات مورد استفاده برای تهیه و تزریق دارو توسط افراد، استفاده از سوزن در محیطهای بهداشتی توسط کارکنان مراقبتهای بهداشتی، انتقال ویروس توسط مادران در دوران بارداری.
با پیشرفتهای علمی و پیشرفت در روشهای غربالگری، روشهای کمتر رایج ابتلا یا انتقال ویروس عبارتند از:
رابطه جنسی با فرد مبتلا به این ویروس، استفاده مشترک از وسایل شخصی که با خون فرد مبتلا به این ویروس تماس داشتهاند، استفاده مشترک از خالکوبی یا پیرسینگ بدن در مکانهای تجاری که تحت نظارت نیستند. این ویروس از طریق شیر مادر، غذا یا آب منتقل نمیشود. همچنین از طریق تماس اتفاقی با فرد مبتلا به هپاتیت C، مانند بغل کردن، بوسیدن یا استفاده مشترک از غذا یا نوشیدنی، منتقل نمیشود.
در مورد مراقبت شخصی، از اشتراکگذاری خودداری کنید.
تیغ، مسواک و سایر وسایل مراقبت شخصی میتوانند وسیلهای برای انتقال ویروس هپاتیت C از فرد به فرد باشند. از استفاده از وسایل بهداشت شخصی دیگران خودداری کنید.
اگر هپاتیت C دارید:
خون یا مایع منی اهدا نکنید. زخمهای باز را پانسمان کنید. به پزشکان و سایر ارائه دهندگان خدمات درمانی خود اطلاع دهید. سوزن مشترک استفاده نکنید. استفاده از داروهای تزریقی میتواند منجر به عفونت هپاتیت C شود اگر سوزن، سرنگ یا سایر تجهیزات را با کسی که ویروس دارد به اشتراک بگذارید. طبق منبع معتبر مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، افرادی که مواد مخدر تزریق میکنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت C هستند.
اگر تا به حال از سوزن با شخص دیگری استفاده کردهاید، حتی اگر مدتها پیش فقط یک بار بوده باشد، هنوز در معرض خطر ابتلا به هپاتیت C هستید. آزمایش دادن برای تعیین اینکه آیا به درمان نیاز دارید یا خیر، مهم است. با پزشک خود در مورد آزمایش ویروس صحبت کنید. همچنین میتوانید در مورد آزمایش خون هپاتیت C بیشتر بخوانید. اگر در حال حاضر مواد مخدر تزریق میکنید، پیوستن به یک برنامه درمانی را در نظر بگیرید. با پزشک خود در مورد گزینههای درمانی موجود صحبت کنید. آنها میتوانند به شما در یافتن یک برنامه درمانی مناسب برای شما کمک کنند.
اگر به تزریق مواد مخدر ادامه میدهید، از به اشتراک گذاشتن سوزن یا سایر تجهیزات خودداری کنید. برخی ایالتها برنامههای خدمات سرنگ (SSP) ارائه میدهند. این برنامهها همچنین به عنوان موارد زیر شناخته میشوند:
- برنامههای تعویض سوزن (NEP)
- برنامههای تعویض سرنگ (SEP)
- برنامههای سوزن-سرنگ (NSP)
SSPها سوزنهای تمیز ارائه میدهند. در مورد در دسترس بودن SSPها یا سایر برنامههای منابع در ایالت خود با پزشک یا اداره بهداشت محلی خود صحبت کنید.
در مورد خالکوبی احتیاط کنید
مشاغل دارای مجوز که خالکوبی یا سوراخ کردن بدن ارائه میدهند، عموماً از نظر هپاتیت C ایمن تلقی میشوند. اما انجام خالکوبی، سوراخ کردن یا حتی طب سوزنی میتواند منجر به عفونت هپاتیت C شود اگر تجهیزات به درستی استریل نشده باشند.
اگر تصمیم به انجام خالکوبی یا سوراخ کردن دارید، بررسی کنید که آیا آن کسب و کار مجوز یا پروانه معتبر دارد یا خیر. اگر طب سوزنی دریافت میکنید، از پزشک خود بخواهید مجوز طب سوزنی شما را نشان دهد.
رابطه جنسی ایمنتری داشته باشید
هپاتیت C منتقله از طریق رابطه جنسی شایع نیست، اما ممکن است. اگر با کسی که ویروس دارد رابطه جنسی دارید، برخی رفتارها میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. این موارد عبارتند از:
- رابطه جنسی بدون کاندوم یا سایر روشهای مانع
- داشتن بیش از یک شریک جنسی
- داشتن عفونت مقاربتی (STI) یا HIV (منبع)
برای مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید